За словами Г. Зубко, процедура обстеження необхідна через те, що багато об’єктів експлуатуються понад 50 років.
Кабінет міністрів України затвердив порядок обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва, який конкретизує список об’єктів, що підлягають обов’язковому обстеженню.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду.«Цією постановою ми впроваджуємо процедуру, згідно з якою власники об’єктів повинні дотримуватися відповідальність.Також ми конкретизуємо список об’єктів, які підлягають обов’язковому обстеженню, це об’єкти в першу чергу навчальних, культурних, медичних закладів, а також будівель адміністративного призначення », – сказав міністр регіонального розвитку, будівництва тажитлово-комунального господарства Геннадій Зубко на засіданні уряду.

Він зазначив, що процедура обстеження необхідна через те, що багато об’єктів експлуатуються понад 50 років.

«Сьогодні працює 39 стаття закону« Про регулювання містобудівної галузі », але ми вважаємо, що цю процедуру необхідно посилити в зв’язку з тим, що дуже багато об’єктів експлуатуються понад 50 років», – додав Зубко.

Обстеження має на меті виявлення відхилень стану будівель від вимог технічного регламенту та вжиття заходів щодо його поліпшення.

Процедура обстеження передбачає:

1) оцінку відповідності основним вимогам до будівель і споруд, визначеним технічним регламентом;

2) вжиття обґрунтованих заходів щодо забезпечення надійності та безпеки під час експлуатації протягом усього періоду їх існування.

Проведення обстеження об’єкта здійснюється експертами, які пройшли професійну атестацію та отримали кваліфікаційний сертифікат відповідно до статті 17 Закону України «Про архітектурну діяльність».